petek, 17. avgust 2007

To je to!

Senca, senca, hlad, hladilo, mraz. Nasprotja privlačijo. Tale vročina in morje so nasprotje. Mene in mojih skritih želja. Tega do sedaj, to tegale trenutka, ko svoje telo s karmo vred, tule na Pagu, prevračam na vse mogoče načine, nisem vedel. V senco, v hlad. V mraz.
Od doma sem prinesel Grif. Besede in slike za dušo. Ker le takole stegnenjen, čakajoč konca počitnic, preberem vsako črko, počasi jih sesam v začasne sanje, lahko najdem, česar doma zagotovo ne bi. Prijavnica, razpis:

FULDA CHALLENGE - ekstremna arktična avantura, Yucon - Kanada
Iščemo najboljše!
-50 stopinj celzij, ledeno hladni živci v snežnih metežih. preizkušnja za telo in material!
Prijavite se!
Podjetje Sava Tires d.o.o. išče kandidate...

Berem:

FULDA CHALLENGE - TEŽAVNO NI DOVOLJ TEŽAVNO
"Ozemlje Yukona, resnični kanadski sever, je ledeno prizorišče ekstremne polarne pustolovščine; FULDA Challenge. To je ogromno preskuševališče in velik izziv za vse tiste, ki iščejo ekstremne, izjemne situacije in izjemne razmere, za tiste, ki lahko premagajo nemogoče…"
Fulda Challenge je edinstven alpski športni dogodek, ki je nastal kot posledica Fuldinih izkušenj iz časa, ko je sponzorirala Yukon Quest (1997-1999), najzahtevnejšo pasjo dirko na svetu. Zamisel za Fulda Challenge se je porodila poleti 1999 – z namenom, da bi ustvarili športni dogodek, ki bi združeval spretnost pri vožnji in športne napore. Zaradi ekstremnih podnebnih razmer je bilo to ozemlje idealna lokacija za preskuševališče zimskih pnevmatik podjetja, prav tako pa je predstavljala izziv za preskus vzdržljivosti za atlete.
Ekipe s celega sveta pograbijo smuči,ledne cepine, dereze in se podajo v naporno športno pustolovščino v snegu. Vse od smučanja do plezanja po ledu predstavlja za navdušence za zimske športe ledenohladno vznemirjenje. Tudi tekmovalci, ki hrepenijo po hitrosti in pustolovščinah, niso razočarani. Bistveni vidik tekmovanja Fulda Challenge pa je vožnja. Vsaka ekipa približno pet ur na dan s svojim vozilom 4x4 krmari po ozemlju Yukona; ustavijo se samo, da se pomerijo v različnih alpskih in vzdržljivostnih disciplinah. Vsako vozilo je opremljeno s pnevmatikami iz Fuldinega zimskega asortimana, da je zagotovljena popolna varnost in visoka zmogljivost, ko se spopadajo s težkimi voznimi razmerami v Yukonu.
Spopad s temperaturo - 35oC je prava bitka z naravo, z njenimi nepredvidljivimi prvinami – in s svojim notranjim jazom. Udeleženci v teh polarnih razmerah vsak dan tekmujejo v številnih zastrašujočih disciplinah, od vožnje s sanmi z eskimskimi psi, plezanja po ledu, hoje s kepljami in smučanja, do vleke avtomobilov, menjave pnevmatik in smučanja po zmrznjeni vodi. To je samo nekaj primerov, s čim se bodo morali soočati tekmovalci . Namen vsakega izziva je preskusiti skrajne meje človekove in materialne zmogljivosti.

Ko mi pulz naraste samo od branja, ko mi Egon sporoča, da mu v mozaiku manjka vsaj en delček te avanture, ni vročine, ki bi ustavila dregetanje. Lok je napet. Smer je določena. Takoj napišem življenjepis in opis mojih športnih dejanj, izpolnim prijavnico, in z lahkoto čakam na odhod domov. Počutim se kot otroci, ki se brez vprašanj veselijo mojih skokov v vodo, igranja in smeha. Čutim izziv, čutim spremembo. Egon od zadovoljstva briše prah iz spodnjih polic, počasi navzgor.
Treningi, katerih pomanjkanje že več mesecev čuti telo, pričenjajo jutri. Že leta se prebujam pred soncem. Spet preobut v tekaške copate. Ob osemnajstem rojstnem dnevu mi je mami hotela podariti fička in plačati ure za izpit. Brez razmišljanja sem ji rekel:
"Mami, ti mi kupi samo ene fajn teniske ..."
Tu je imel prste vmes Egon, za katerega takrat sploh še nisem vedel. Ali je bil premajhen, mogoče premalo delaven, ali pa sem bil jaz še prezelen?

Nalednji meseci tega čarobnega leta 2000, bodo imeli cilj. Seveda če bom izbran. Verjamem da bom. Vem da bom. Čutim. Instinkt. Čisto druge vrste vročina mi v takih trenutkih sporoča:
"To je to!"

Spremljevalci